slide
Jonge mantelzorgers

Wil een vriend(in) met je uit?  Maar moet je nog eten koken en stofzuigen omdat één van je ouders werkt en de andere moet verzorgd worden? Maak jij je steeds zorgen om je zusje waardoor je constant afgeleid bent en studeren niet lukt? Moet jij je broer naar school en werk brengen omdat je ouders druk zijn waardoor je jouw planning steeds moet aanpassen? Vind je het vanzelfsprekend om dit te doen? Dat is het niet en daarom zijn wij er voor jou!

Welkom bij Mantelzorg Brabantse Wal, wij bieden een plek voor er- en herkenning van jonge mantelzorgers (JMZ’ers), waar je vragen kunt stellen, antwoorden kan vinden en gehoord wordt. Samen kijken we naar jouw situatie om te zien wat JIJ nodig hebt en waar nodig verwijzen we door. Daarnaast organiseren wij ook activiteiten, waar jij je kan en mag ontspannen en de ruimte krijgt om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Wij zetten ons dus in voor ontmoeting, ontspanning en ontlasting van jonge mantelzorgers. 

Maar wanneer ben je eigenlijk een jonge mantelzorger?

Ben je JMZ’er als je, je oma een keer helpt met de boodschappen? Nee. Ook niet als je dat één keer in de week doet? Nee. Het is altijd goed om mensen die je lief hebt of hulp nodig hebben, om die te helpen. Maar, wanneer ben je dan jonge mantelzorger!? Dat ben je als je iemand verzorgt, zorg draagt, of je zorgen maakt en dit vanzelfsprekend is geworden. Qua leeftijd houden we tot en met ongeveer 24 jaar aan, maar dit hangt altijd af van de persoonlijke situatie.

"JMZ’ers zijn thuiswonende kinderen of jongeren die samenwonen met een zorgvragend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals een opa of oma. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of een handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar."

Waarom heeft iemand dan zorg nodig? Bij een beperking, verstandelijk of fysiek. Een ziekte (mentaal of fysiek), vaak van chronische aard of een verslaving. Of een andere situatie waarbij je meer verantwoordelijkheden en taken hebt dan ‘vanzelfsprekend’ is.

Als jonge mantelzorger groei je op met iemand, vaak een ouder, broer of zus, die hulp nodig heeft.  Iemand bij jou thuis is lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief of je moet veel vertalen omdat thuis weinig Nederlands wordt gesproken. Het kan ook zijn dat je jezelf veel zorgen maakt om de situatie thuis en graag je ouders in veel dingen wil ontlasten en een luisterend oor wil bieden. De taken van een jonge mantelzorger zijn vaak verschillend. Dat hangt van de situatie af. De een helpt in huis veel mee, de ander zorgt fysiek voor die ander. Het kan zijn dat je vaak voor taxichauffeur speelt binnen het gezin of het papierwerk regelt en meegaat naar bezoeken zoals de huisarts en de tandarts.

Wat is de impact van jonge mantelzorger zijn?

JMZ’er zijn kan een grote impact hebben op je leven, ook zeker als je zo jong bent en in het midden van je ontwikkeling zit. Misschien gaat het daarom op school of in het sociale leven ook wel een beetje anders. Misschien voel je je als JMZ’er ook wel een beetje anders of heb je het gevoel dat niemand je begrijpt. Maar ben als JMZ’er eigenlijk wel zo anders? Veel andere jongeren uit de regio Brabantse Wal zijn net zo anders als dat jij bent als JMZ’er. Ook als jonge mantelzorger sta je er dus niet alleen voor!

"Uit een onderzoek vanuit Gemeente ’s-Hertogenbosch uit 2015 blijkt dat 1 op de 5 jongeren mantelzorg geeft. Jongeren geven vooral mantelzorg aan hun vader of moeder, of een ander familielid. Het gaat met name om ‘lichte’  mantelzorg,  zij  zijn  er  in  de  meeste  gevallen  minder  dan  1 uur  per  week  mee  bezig.  Het  merendeel van de jongeren ervaart de mantelzorg die zij geven als niet belastend. 2 tot 5 procent ervaart het als (zeer) belastend.

Dit komt ook uit een vragenlijst die de GGD verspreidt onder 2e-jaars middelbare scholieren. Hier zijn de cijfers wat lager (9% geeft mantelzorg)."

Waarom zijn jonge mantelzorgers vaak onzichtbaar?

Jonge mantelzorgers zien zichzelf vaak niet als mantelzorger. Wat ze doen vinden ze vanzelfsprekend, terwijl het ook bijzonder en vaak zwaar is. Ze nemen op vroege leeftijd af en toe al een ouderrol in en moeten hun zorgtaken combineren met school, vriendschappen en werk. Sommige jonge mantelzorgers voelen zich schuldig als zij zichzelf mantelzorger noemen, het hoort er toch bij om voor iemand te zorgen waar je om geeft? Ze schamen zich vaak hun situatie, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een op de tien jongeren is immers jonge mantelzorger.

Waarom is het zo belangrijk dat jij en je omgeving op tijd zien dat je een JMZ’er bent?

Vaak hebben JMZ’ers pas laat door dat ze JMZ’er zijn, of hebben ze achteraf pas door dat ze JMZ’er waren. Er kunnen veel problemen op lange termijn worden voorkomen als op tijd gezien wordt dat jij een JMZ’er bent. De situatie waarin jij en je omgeving zitten wordt zo vanzelfsprekend dat het lastig is om hier uit te komen. Hierdoor wordt het bezig zijn met school, een (bij)baan, een sociaal leven en andere leuke en belangrijke dingen steeds lastiger. Dit kan dan ervoor zorgen dat jij er zelf onder gaat lijden. Daarom is het goed om ondersteuning te zoeken zodat jij, jullie, ontlast worden.

"Kenmerkend voor een grote groep jonge mantelzorgers is dat de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben, volgens huidige maatstaven, niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Ziekte en zorg compliceren de opvoeding. Pubers die opgroeien met een ziek gezinslid blijken meer chronische stress te ontwikkelen, ze voelen zich meer dan hun leeftijdgenoten (emotioneel) overbelast, hebben vaak met meer verlieservaringen te maken en blijken ook op langere termijn minder gezond te zijn. In gezinnen met een chronisch ziek gezinslid nemen kinderen niet zelden de rol van de ouder op zich (parentificatie), zowel in het huishouden als in de zorg voor broertjes en zusjes.  Jonge mantelzorgers zijn een verborgen groep, zij identificeren zichzelf niet als mantelzorger en maken daarom geen of weinig gebruik van ondersteuningsmogelijkheden."

Welke kenmerken komen vaak bij jonge mantelzorgers voor?

 • Je bent heel behulpzaam en sociaal en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • De taken en verantwoordelijkheden die je hebt, passen eigenlijk niet bij je leeftijd en ontwikkeling.
 • Je vindt het moeilijk om voor jezelf te kiezen.
 • Je cijfert jezelf snel weg
 • Je hebt weinig geduld.
 • Je hebt een hogere kans om chronische stress te ontwikkelen en schaamt je voor jouw situatie.
 • Je voelt meer psychische en emotionele problemen dan andere jongeren. 
 • Je hebt vaak met meer grote veranderingen te maken gehad (die nog dagelijks een impact hebben op je leven) dan leeftijdsgenoten.
 • Je hebt de neiging om de rol van de ouder op je te nemen.
 • Je ervaart veel problemen.
 • Je bent vaak erg emotioneel.
 • Je bent vaak oververmoeid. 
 • Het voelt vaak alsof je er alleen voor staat en dat weinig anderen je situatie echt begrijpen.
 • Je hebt vaak weinig of geen tijd voor vrienden, hobby's, sport of huiswerk. 
 • Je kunt jezelf vaak slecht concentreren.
 • Je hebt de neiging om je emoties te verstoppen om niet 'lastig' te zijn thuis. 

Hoe kan je als jonge mantelzorger je zorgtaken combineren met school, vriendschappen en werk? Hier volgen een aantal tips.

 • Onthoudt dat je gezinssituatie ‘vanzelfsprekend’ en bijzonder tegelijk is. Draag niet al je zorgen alleen.   
 • Praat met iemand die je vertrouwt over je situatie. Je zult merken dat er een last van je schouders valt als je jouw zorgen kunt delen.
 • Vertel je mentor of leraar wat er thuis aan de hand is. Hij of zij begrijpt het dan beter wanneer je met je gedachten niet bij de les bent of waarom jouw huiswerk niet af is.   
 • Wanneer het te veel wordt, vraag dan hulp bij je familie of netwerk. Dat is soms nodig om het vol te houden. Als je niemand weet, kun je ook hulp bij een vrijwilligersorganisatie vragen.   
 • Maak tijd voor jezelf door leuke dingen te blijven doen. Zo heb je afleiding en kun je jezelf weer even opladen.  
 • Zoek informatie over de ziekte of handicap als dit niet duidelijk is. Je kunt je antwoorden vinden op het internet of door vragen te stellen aan je familie, huisarts of de verpleegkundige.

Dit filmpje van Minters Mantelzorg gaat over jonge mantelzorgers. Naast voorbeelden van jonge mantelzorgers worden ook tips behandeld.

https://youtu.be/sf-aeHsfTAY

Wat is er aan ondersteuning voor mij als JMZ’er?

Als Mantelzorg Brabantse Wal brengen we graag in contact met andere JMZ’ers. Je kan naar onze activiteiten komen waar je andere JMZ’ers kan ontmoeten. Daarnaast tippen we organisaties die jou verder kunnen helpen met een speciale vraag of wens.

Speciale activiteiten voor jou

Soms is het moeilijk om tussen het zorgen door tijd voor jezelf te maken. Probeer het toch! Wánt daarna kun je de zorg voor de ander extra goed aan.  Het hele jaar door worden er in de regio Brabantse Wal verschillende activiteiten georganiseerd speciaal voor jou (en je vrienden).  Denk aan sport- en spelactiviteiten, fundagen, creatieve activiteiten etcetera. Tijdens deze activiteiten kun je contact maken, plezier hebben en ervaringen uitwisselen met andere jonge mantelzorgers. Doe leuke dingen. Voel je niet schuldig als je de zorg even aan een ander overlaat. Laat anderen helpen. Zet eens op een rij wat iemand anders soms kan overnemen en vraag advies. Het team van Mantelzorg Brabantse wal biedt hierin een luisterend oor en met vragen kun je bij ons ook altijd terecht.

Je kunt altijd een keer bij ons langskomen! 

Mantelzorg Brabantse Wal, locatie Bergen op Zoom
Jacob Obrechtlaan 5
4611 AP Bergen op Zoom
T: 0164 - 29 94 91

Mantelzorg Brabantse Wal, locatie Steenbergen
Fabrieksdijk 6
4650 AA Steenbergen

T:0167- 541137

Mantelzorg  Brabantse Wal, locatie Woensdrecht

Kromstraat 4

4631KH Hoogerheide

T:+31 164 67 20 49

Of mail naar info@mantelzorgboz.nl


Je kunt je bij ons aanmelden als jonge mantelzorger via het inschrijfformulier voor mantelzorgers op onze site, zodat je wordt uitgenodigd voor onze activiteiten. Je vindt het formulier onder het kopje activiteiten. 


Kijk ook eens op:

MantelzorgNL test

Wil je een test doen om te kijken of jij een mantelzorger bent? Doe de test van mantelzorgNL.

Website Survivalkid
Heb jij een gezinslid met psychische problemen of een verslaving?
Of met een langdurige ziekte? Kom dan anoniem eens een kijkje nemen op het besloten deel van Survivalkid. Je kunt daar chatten met andere jongeren, je persoonlijke pagina maken en ook privé chatten met een coach. Lees meer op de website van Survivalkid.

Website Jong zorgen
Op de website van de landelijke belangenvereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, staan nog meer verhalen van jongeren. Je vindt hier meer informatie over jonge mantelzorgers, maar ook tips hoe je goed voor jezelf zorgt en waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt. 

Jonge mantelzorgers op TV
In 2015 startte het TV programma Bikkels. In totaal zijn er 10 afleveringen geweest waarin jonge mantelzorgers hun verhaal vertellen. Bikkels duikt in hun leven vol verantwoordelijkheden die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen. Klinkt dat bekend in de oren? Bekijk dan eens een aflevering.